Yamasee

GDPR
X
Yamasee.eu använder sig inte av
några uppgifter som går att spåra
tillbaka till användaren efter att
denne har lämnat sidorna.
YAMASEE & WAWE's

Våra Europeiska Korthår (Europé)

kattungar, katt uppfödare, katt uppfödning

1979 kom min huskatt Madikken, blåsköldpadd, som jag försökte hitta en hane till för att få en unge att novisgodkänna. Madikken blev inte godkänd på sutställningen 1980, en av orsakerna var att på den tiden gällde samma standard för Europeiskt Korthår och Brittiskt Korthår. Någon tidig Britt liknade hon raks inte. Med facit i hand och mer kunskaper om raskattavel insåg jag att hon på grund av sin långhåriga kullsyster och faktiskt inte hade i europeavel att göra.

1982 köpte jag honan Porsgårdens Ginger Ale "Piff" hon var creme men registrerad som cremespotted, som var min första raskatt. Hon var av somliga ansedd som Britt och av andra som Europé. :)
Piff vandrade fram och tillbaks mellan raserna Europe och Britt via bedömningar och egensepareringar som man kunde göra i den tid då man började separera Europen och återknyta den till sitt ursprung.
Hon fick 2 CAC som Europe och 2 CAP som Britt :) Piff visade sig inte vara lämpad för avel :( 

1985 kom ljuvliga Ch Askungens Chattanooga ChooChoo "ChouChou", blåsköldpadd som mötte ett sorgligt öde. Hon parades 18 månader gammal med den vite gulögde novisen IC Jocke och det blev hennes öde. Ingen kunde ana att hon var född med för tunna livmoderväggar, den brast i 7:e veckan varken mor eller de 3 ungarna kunde räddas.
Inte nog med det för jag skulle få överta Jocke men oturen höll i sig och Jocke förolyckades dagarna innan jag hade hämtat honom. Så fortsätter det till synes helt hopplöst, men jag är envis av naturen så skam den som ger sig!

Märkligt nog hade Walter med sig ChouChous blåsköldpadd kullsyster IC Askungens Charmtroll "Trollet" in i vårt gemensamma bo och 1988 vände det. Idag finns många generationer som alla har kontinuitet från mina första Européer. De härstammar bland annat från några av de först registrerade Svenska Europeerna som på sin tid hade rasnamnet "Svensk Huskatt" samt mina och ett par andra novisregistrerade katter.

Noviserna från förr:
Yatzy den underbara och vänliga var en utmärkt flockledare, en blick sade allt till gänget. Hon föddes i Kristiansand, Norge och kallades av sin uppfödare Tingen. Hennes mor Putte var en blåsköldpadd/vit huskatt som jag sett på utställning i Borås och efter henne beställde jag en unge. Putte föddes i Oslo 1975 och hon var 12 år när Yatzy föddes. Yatzys far var en ung bruntigré hane kallad "NN" (nomen nescio, jag vet inte namnet). Hennes kullsyster var svart bicolour och kallades Ingen.

GIC Cicely var ca 3 år när vi övertog henne. Cicelys andra och tredje kull är uppfödda av oss.
Denna helt ljuvliga varelse delade gärna ansvaret med andra honor som hade kull samtidigt. Hon sägs ha en sköldpadd bicolour mor, en svart far och skall ha varit från österlen i skåne.

Bilbo blev den första solidcreme som kom i rasens avel. Hans mor var svartsköldpaddspotted med vitt och fadern var troligen en blåtabby.
Hanar med Bilbo i stamtavlan har så gott som alltid varit mycket lätta att ha i avel eftersom de strilar minimalt eller inte alls.
Bilbo är far till de två första kullarna som lever vidare i linjerna än idag. Hans ägare var också uppfödare till min huskatt Madikken.

Hittills har jag importerat:

Hanarna:
IC DK Bøgelunds Krumme, röd. Han har rötterna hos de härligt röda katterna från Kornheddinge,
de idag unika europeerna från Apelgärdets och Danska noviser från 1970-talet.
CH Zan Antar Darti (EE) "Zanni", svart 3:e generationshane från de gamla finska linjerna och farmor som var en novis från Helsingfors.
EC FIN*Untuvan Sumu-usva "Uzzi", blå. Bland annat med gamla finska genom Frigus uppfödning.
Sumu-usva och Zan Antar är delvis släkt , men inte med min uppfödning.
DK Boholdt Harry Potter, röd. Återimport efter våra linjer, Sumu-Usva och de tidiga Danska noviserna.

Honorna:
(N) Datura's Yme av Ynglingeæt, röd. På mödernet släkt med de härligt röda katterna från Kornheddinge.
DK Awesome Pawsom Jensine, cremesmoke. Återimport efter Yme och Toste samt danska noviser.
DK Langhuset's Sindre, svartsköldpaddsspotted. Återimport efter Yme och Toste samt danska noviser.
DK Langhuset's Fylgia, svarttabby. Återimport med bland annat Mumindalens europeer. Fylgia
kom tyvärr inte i avel på grund av branden i vårt gamla hus. Hon bor hos en vän med flera katter från oss genom åren.
CH DK Rothe's Desirée, svartsköldpaddstigré. Båda hennes föräldrar har fyllt 16!
Oline av Buerlia (N), vit grönögd, den vita "färgen" kommer från novisen Doffen i Norge.
DK Rothe's Olympia, creme van, ättling till Zan Antar och vår danske novis Yannis "Gustav från Grenå".
Olympia och Oline är släkt genom novisen Kaja, svartsköldpadd harlekin.

Kanhända fortsätter "Sagan om Yamasee" en vacker dag....