Yamasee

GDPR
X
Yamasee.eu använder sig inte av
några uppgifter som går att spåra
tillbaka till användaren efter att
denne har lämnat sidorna.
YAMASEE & WAWE's

Manx & Cymric

kattungar, katt uppfödare, katt uppfödning

Det började med att Eli Fjeld behövde en utparning till sina Manx och genom en genmensam bekant kom vi att träffas på en utställning där vi i husvagnen hade en europekull med för att ungarna skulle börja vänja sig vid livet som eventuella utställningskatter. Så kom det sig att Ratatosk blev norrman och far till några manxkullar. 1990 fick vi i utbyte vår första Manx, (N) Borsali'nos Eistir, svart stumpy från Eli. Tanken var att vi skulle ta ett par kullar till stöd för manxaveln.... Men det kom att bli något helt annat med den saken. :)

Hösten 1992 blev Eistir mor till vår första manxkull. Kullens far är Kornheddinge Björn, svart/vit stumpy bicolour uppfödd av Anneli Åkesson. Ur kullen blev Yamasee MX A Lady Ada Lovelace "Ada", svart/vit stumpy grunden till alla våra Manx och Cymric. Eistirs föräldrar kommer från Jack Bjønnes - Gypsy, vars katter delvis härstammar från Isle of Man och inregistrerades i Norge från omkring 1965.

I början av 1990-talet började det slumpmässigt födas långhåriga Manx i de Svenska kullarna, i Norge fanns de redan. De långhåriga behövdes för att vidga avelsbasen. Tanken på att godkänna Cymric inom FIFe var född. De skulle vara systerraser, alltså få paras fritt mellan hårlagen.

En överväldigande majoritet på FIFes årsmöte i Malmö 2005 röstade för att Cymric blev en godkänd systerras till Manx med verkan från 1.1. 2006! Hjärtligt Tack till alla er som på olika sätt bidrog till att drömmen gick i uppfyllelse!

Nästa projekt är att få championstatus för longy och full tail varianterna. De Manx som fått lång svans och har en härligt rundad typ är mycket viktiga för rasens avelsbas!